Jak dekorować ciasta?

Jak dekorować ciasta?

Ciasta pieczemy na najróżniejsze okazje, dlatego warto czasem zaskoczyć gości poprzez udekorowanie tortu. Możemy to robić na wiele sposobów, jednak najpopularniejszą metodą jest masa cukrowa. Jest ona prosta w przygotowaniu, a jednocześnie daje nam wiele możliwości. Możemy nią pokryć cały tort, a także bez problemu zrobimy dekoracje w dowolnych kolorach. Dzięki temu udekorujemy tort na dowolną okazję.

Jak zrobić lukier plastyczny?

Do wykonania będziemy potrzebować:

-800 g cukru pudru przesianego przez sitko,
-100 g glukozy,
-ekstrakt w dowolnym smaku, jednak najlepiej wybrać waniliowy, cytrynowy lub migdałowy,
-żelatyna 4 łyżeczki lub 4 listki,
-4 łyżki wody.

Na początku mieszamy żelatynę z wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy to na małym ogniu, a najlepiej na parze, żeby nie dopuścić do wrzenia. Kiedy żelatyna się rozpuści dodajemy glukozę, a po ostygnięciu ekstrakt. Następnie dodajemy cukier puder partiami, dokładnie mieszając. Możemy to zrobić ręcznie, jednak mikser zapobiegnie powstaniu grudek. Masa powinna mieć konsystencję podobna do plasteliny i może się kleić do palców. Nie powinniśmy się tym przejmować, ponieważ podczas tworzenia dekoracji podsypiemy stolnicę cukrem pudrem. Ręce również należy oprószyć cukrem pudrem, żeby łatwiej było nam pracować z lukrem. Jeśli chcemy pokryć tort masą cukrową i do tego zrobić dekorację, to najlepiej masę podzielić na porcję i przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. Dzięki temu nie wyschnie i zachowa swoje właściwości.