Ciasta pieczemy na najróżniejsze okazje, dlatego warto czasem zaskoczyć gości poprzez udekorowanie tortu. Możemy to robić na wiele sposobów, jednak najpopularniejszą metodą jest masa cukrowa. Jest ona prosta w przygotowaniu, a jednocześnie daje nam wiele możliwości. Możemy nią pokryć cały tort, a także bez problemu zrobimy dekoracje w dowolnych kolorach. Dzięki temu udekorujemy tort na dowolną okazję.
Jak zrobić lukier plastyczny?
Do wykonania będziemy potrzebować:
-800 g cukru pudru przesianego przez sitko,
-100 g glukozy,
-ekstrakt w dowolnym smaku, jednak najlepiej wybrać waniliowy, cytrynowy lub migdałowy,
-żelatyna 4 łyżeczki lub 4 listki,
-4 łyżki wody.
Na początku mieszamy żelatynę z wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy to na małym ogniu, a najlepiej na parze, żeby nie dopuścić do wrzenia. Kiedy żelatyna się rozpuści dodajemy glukozę, a po ostygnięciu ekstrakt. Następnie dodajemy cukier puder partiami, dokładnie mieszając. Możemy to zrobić ręcznie, jednak mikser zapobiegnie powstaniu grudek. Masa powinna mieć konsystencję podobna do plasteliny i może się kleić do palców. Nie powinniśmy się tym przejmować, ponieważ podczas tworzenia dekoracji podsypiemy stolnicę cukrem pudrem. Ręce również należy oprószyć cukrem pudrem, żeby łatwiej było nam pracować z lukrem. Jeśli chcemy pokryć tort masą cukrową i do tego zrobić dekorację, to najlepiej masę podzielić na porcję i przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. Dzięki temu nie wyschnie i zachowa swoje właściwości.