Folia rantowa do ciast jest szeroko stosowana do formowania wielowarstwowych ciastek. Boki formy wykłada się materiałem ochronnym, następnie umieszcza się w niej ciasto. Folia do tortów jest pokryta warstwą musu lub kremu. Następnie ciasto układa się ponownie – aż do dodania ostatniej warstwy. Docisnąć ciasto i włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem wsiąknie w ciasto i wypełni całe naczynie, przybierając regularny geometryczny kształt.
Folia rantowa do ciast
Dzięki folii z materiału PVC, produkt można łatwo wyjąć z formy. W razie potrzeby folię można pozostawić na produkcie. Jeśli nie – można go łatwo zebrać i usunąć, pozostawiając gładką powierzchnię.
Możesz kupić folię rantową o dowolnej szerokości i gęstości. Taśmy mogą być całkowicie przeźroczyste – trzymają boki prosto, ale same pozostają niewidoczne. Lub wyróżnij się rysunkiem na nich.
Tutaj możesz kupić wstążkę graniczną na ciasto z dekoracją noworoczną, wzorem kamyków, ziaren kawy, serc itp. Wybierz według własnego gustu, twórz dekoracje tematyczne. Na przykład boki pokryte czerwonymi serduszkami są idealne na Walentynki.
Zastosowanie folii rantowej
Zastosowanie tych materiałów jest obecnie szeroko rozpowszechnione i stało się prawdziwym trendem w modzie cukierniczej. Folia rantowa do ciast może być stosowana do dekorowania boków wyrobów cukierniczych i naprawiania niedoskonałości.
Możesz również formować galaretki i musy lub tworzyć dekoracje z roztopionej czekolady. Jeśli skapniesz go na folię w chaotyczny wzór lub wylejesz go za pomocą szablonu, a następnie pozostawisz do zastygnięcia w lodówce, stworzysz oryginalne i przyciągające wzrok dekoracje.