Czy słyszałeś o silikonowych matach do pieczenia? Są to impregnowane silikonem arkusze z włókna szklanego, które można umieścić na blasze do pieczenia w celu zastąpienia pergaminu lub folii aluminiowej. Jednak to nie wszystko, co zastępują. Nie są nowe. Profesjonalni piekarze używają ich od lat. Dziś stają się powszechnym rodzajem naczyń kuchennych w domu. Niewiele wiadomo na temat stosowania silikonowych mat do pieczenia. Umieść je na blasze do pieczenia, a następnie upiecz na nich ciasteczka, ciasta itp. Jednak dlaczego są lepsze niż zwykłe blachy do pieczenia? Dlaczego warto z nich korzystać? Istnieje kilka zalet stosowania silikonowych mat do pieczenia.
Zastępują papier pergaminowy lub folię aluminiową
Pergamin to papier impregnowany silikonem. Kiedy używasz go do pieczenia ciastek i innych wypieków, nie potrzebujesz tłuszczu i nie ma kleju. Mata silikonowa do pieczenia (sprawdź), zastępuje rolki papieru pergaminowego i może być używane wielokrotnie. Oszczędzając pieniądze i sprawiając, że Twoja kuchnia jest trochę bardziej ekologiczna. Nie tylko wydają się mieć niemal magiczne właściwości nieprzywierające, ale można ich używać nawet 2000 razy. Są wykonane tak, aby pasowały do obramowanych blach do pieczenia lub do umieszczenia na płaskich blachach do ciastek i mogą wytrzymać temperatury do około 232°C, ale mogą być również przenoszone prosto z zamrażarki do piekarnika.
Są łatwe w czyszczeniu
Ponieważ nic nie przylega do silikonowych mat do pieczenia, są one bardzo łatwe do wyczyszczenia. Wystarczy szybkie czyszczenie płynem do naczyń i wodą, nie ma potrzeby szorowania, namaczania ani innych kłopotów z czyszczeniem. Jeśli pieczesz coś na przykład z dużą ilością cukru lub masła, pokochasz je. Są odporne na plamy i zapachy.