Lody to jeden z najbardziej lubianych deserów. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza latem – chłodzą, orzeźwiają, zachwycają ilością smaków i dodatków. Serwując lody czy to w lokalu gastronomicznym, czy w plenerze albo przygotowując je w domu, warto wyposażyć się w profesjonalną gałkownicę do lodów.

Jak działa gałkownica do lodów?

Gałkownica do lodów to nic innego jak proste, niewielkie urządzenie, którego zadaniem jest uformowanie słynnej gałki – cieszącej się popularnością na całym świecie formie serwowania chłodnego deseru. Lody w gałkach można podawać w kubeczku, w wafelku, w towarzystwie ciasta albo do kawy. To efektowna i wygodna forma podawania lodów.
Jak uformować gałki? W tej roli najlepiej sprawdzi się profesjonalna gałkownica. Mająca formę łyżki do nabierania lodów automatycznie odmierzy odpowiednią ilość deseru i uformuje gałkę. Przygotowanie lodów będzie szybkie i proste – nabierak bez problemu wbije się w zmrożone lody i nada im pożądany kształt gałki, idealnie nada się do nakładania deseru.

Jak wybrać gałkownicę do lodów?

Na rynku dostępne są różnego rodzaju gałkownice do lodów. Niektóre przeznaczone są do użytku domowego, inne, większe świetnie sprawdzą się w lokalu gastronomicznym. Nabieraki mają różną pojemność, dzięki czemu można nakładać nimi niewielkie gałki np. do kawy mrożonej albo formować spore porcje lodów do wafelka czy deseru podawanego na talerzyku.
Wybierając gałkownicę, warto zwrócić uwagę, by pochodziła od renomowanego producenta, i była wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która zapewnia higienę i jest bardzo trwała. Dobrze, by posiadała wygodną, nie ślizgającą się rączkę.