Czy słyszałeś o silikonowych matach do pieczenia? Są to impregnowane silikonem arkusze z włókna szklanego, które można umieścić na blasze do pieczenia w celu zastąpienia pergaminu lub folii aluminiowej. Jednak to nie wszystko, co zastępują. Nie są nowe. Profesjonalni piekarze używają ich od lat. Dziś stają się powszechnym rodzajem naczyń kuchennych w domu. Niewiele wiadomo na temat stosowania silikonowych mat do pieczenia. Umieść je na blasze do pieczenia, a następnie upiecz na nich ciasteczka, ciasta itp. Jednak dlaczego są lepsze niż zwykłe blachy do pieczenia? Dlaczego warto z nich korzystać? Istnieje kilka zalet stosowania silikonowych mat do pieczenia.

Zastępują papier pergaminowy lub folię aluminiową


Pergamin to papier impregnowany silikonem. Kiedy używasz go do pieczenia ciastek i innych wypieków, nie potrzebujesz tłuszczu i nie ma kleju. Mata silikonowa do pieczenia (sprawdź), zastępuje rolki papieru pergaminowego i może być używane wielokrotnie. Oszczędzając pieniądze i sprawiając, że Twoja kuchnia jest trochę bardziej ekologiczna. Nie tylko wydają się mieć niemal magiczne właściwości nieprzywierające, ale można ich używać nawet 2000 razy. Są wykonane tak, aby pasowały do ​​obramowanych blach do pieczenia lub do umieszczenia na płaskich blachach do ciastek i mogą wytrzymać temperatury do około 232°C, ale mogą być również przenoszone prosto z zamrażarki do piekarnika.

Są łatwe w czyszczeniu


Ponieważ nic nie przylega do silikonowych mat do pieczenia, są one bardzo łatwe do wyczyszczenia. Wystarczy szybkie czyszczenie płynem do naczyń i wodą, nie ma potrzeby szorowania, namaczania ani innych kłopotów z czyszczeniem. Jeśli pieczesz coś na przykład z dużą ilością cukru lub masła, pokochasz je. Są odporne na plamy i zapachy.